Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  ΝΟΜΟΙ

  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ

  Ν. ΑΧΑΪΑΣ  ΠΑΤΡΑ
  Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  ΚΟΡΙΝΘΟΣ
  Ν. ΗΛΕΙΑΣ  ΠΥΡΓΟΣ
  Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ  ΤΡΙΠΟΛΗ
  Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ  ΝΑΥΠΛΙΟ
  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  ΣΠΑΡΤΗ

ΣΥΝΟΡΑ:

ΒΟΡΕΙΑ: Βρέχεται από τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο

ΝΟΤΙΑ: Βρέχεται από το Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: Συνορεύει με τη Στερεά Ελλάδα και βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος

ΔΥΤΙΚΑ: Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος

Η Πελοπόννησος είναι το νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μεγάλοι κόλποι και οι χερσόνησοι των ακτών της  κάνουν το σχήμα της να θυμίζει πλατανόφυλλο ή και παλάμη ανθρώπου. Η Πελοπόννησος είναι ορεινή περιοχή  ιδιαίτερα στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της.Τα βουνά κατεβαίνουν απότομα προς τη θάλασσα σχηματίζοντας κοντά στις ακτές μικρές πεδιάδες.   Στη δυτική Πελοπόννησο βρέχει περισσότερο από την ανατολική, γι΄ αυτό και έχει η περιοχή αυτή περισσότερη βλάστηση.


 ΒΟΥΝΑ: ΤαϋγετοςΠάρνωνας


ΠΟΤΑΜΙΑ: ΕυρώταςΠηνειός, Αλφειός

ΛΙΜΝΕΣ: ΣτυμφαλίαΤεχνητή Λίμνη Πηνειού

ΠΕΔΙΑΔΕΣ: Κορινθίας, Ηλείας, Αχαϊας, Καλαμάτας

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μυκήνες (Ν. Αργολίδας):

Οι Μυκήνες υπήρξαν κέντρο του λαμπρού μυκηναϊκού πολιτισμού. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από το 15ο έως τον 12ο αιώνα κει επηρέασε σημαντικά τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Η πόλη των Μυκηνών αναφέρεται και στα Ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Επίδαυρος (Ν. Αργολίδας):

Το εκπληκτικό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με χωρητικότητα 13.000 θεατών φημίζεται για την ακουστική του. Ο ήχος από το άναμμα ενός σπίρτου ακούγεται στις πιο ψηλές θέσεις των κερκίδων.

Αρχαία Ολυμπία (Ν. Ηλείας):

Υπήρξε κέντρο λατρείας του Δία και εκεί εκτός από ερείπια ναών ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και στα ερείπια των αθλητικών εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι διοργανώνονταν εκεί κάθε τέσσερα χρόνια.

Ναύπλιο (Ν. Αργολίδας):

Το Ναύπλιο, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας μας, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους. Εκεί δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου, από τον τουρκικό ζυγό, ελληνικού κράτους. Το Μπούρτζι, ένα μικρό νησάκι στο λιμάνι του Ναυπλίου και το Παλαμήδιείναι από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της πόλης, φρούριο της πόλης χτισμένο πάνω σε λόφο. Ανεβαίνεις στο Παλαμήδι είτε με άμαξα είτε μέσω μιας σκάλας που έχει 999 σκαλοπάτια. Στο Παλαμήδι φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά.

Διώρυγα της Κορίνθου (Ν. Κορινθίας):

Βρίσκεται στον Ισθμό της Κορίνθου και ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα στην νεότερη Ελλάδα που οραματίστηκε και υλοποίησε ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης στην προσπάθειά του να γίνει ένα σύγχρονο και οικονομικά ανεπτυγμένο κράτος.

Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου (Ν. Αχαϊας):

Συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Ονομάζεται Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» γιατί αποτελούσε όνειρο του πολιτικού και πρωθυπουργού της χώρας Χαρίλαου Τρικούπη.

Πατρινό καρναβάλι (Ν. Αχαϊας):

Το πιο φημισμένο καρναβάλι της χώρας που κάθε χρόνο φιλοξενεί τουρίστες από όλη την Ελλάδα.

Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα (Ν. Αχαϊας):

Από τη μονή αυτή ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 με την ύψωση του λάβαρου και τον όρκο που έδωσαν οι αγωνιστές.

 Μονεμβασιά (Ν. Λακωνίας):

 Άριστα διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός, χτισμένος σε επιβλητικό απόκρημνο βράχο.

Μυστράς(Ν. Λακωνίας):

Η καστροπολιτεία του Μυστρά είναι χτισμένη σε μιας εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία.

Πύργοι της Μάνης (Ν. Λακωνίας):

 Μοναδικοί στο είδος τους πύργοι. Κάθε πύργος προστάτευε και μια μεγάλη οικογένεια από τους πειρατές.

Σπήλαιο του Δυρού (Ν. Λακωνίας):

Από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο. Στα επισκέψιμα τμήματα ανήκουν λιμναίες και χερσαίες αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε εντυπωσιακές μορφές.

Καλαμάτα (Ν. Μεσσηνίας):

Φημίζεται για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιόλαδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου